Tekst: Lena Storvand / Felix Media Foto: Fredrik Naumann / Felix Media
– Altså, kroppen er ferskvare, så du må holde den i gang. Hvis ikke, så går det ikke! Arvid Laume er klar i sin tale, og lever som han snakker. 88-åringen er på sin daglige rundtur ved Tangen fort, rett utenfor Langesund sentrum i Bamble.
Under andre verdenskrig bygget okkupasjonsmakten bunkere, tunneler og fjellhaller i området. Frem til 1996 ble det brukt av Sjøforsvaret, to år senere åpnet staten det for allmennheten, og i 2018 tok Bamble kommune et større grep som gjorde det tilgjengelig for alle.
«Så lenge du er helt frisk, tenker du kanskje ikke over disse tingene, men det skal ikke mye til før det blir kronglete.»
Arvid Laume
PÅ HJUL ELLER BEN
En av de flittige brukerne av det fredete naturreservatet er Arvid Laume. Etter en alvorlig sykkelulykke i 2018 var han ute av stand til å gå, men etter iherdig opptrening klarte han først å forsere 50 meter, så 100. På en god dag kan han nå fint holde det gående i tre kvarter. Dagsformen avgjør lengden, men han tar uansett turen til fortet i Bamble. Oftest går han, noen ganger bruker han sitt motoriserte kjøretøy, og samme hva han velger, er det null problem å ta seg frem. For Bamble kommune har altså tatt grep.
Mange av stiene er varsomt utvidet og har fått egnet dekke som ivaretar røtter, og som samtidig tåler heftig regn. I tillegg er en rekke humper, hull og utfordrende sti-vinkler erstattet med tilsvarende gang- og trillevennlige løsninger. I motsatt ende av porten, på sjøsiden, er det anlagt en sløyfe med smidd rekkverk.
Tidligere var det umulig å komme helt ut på tuppen for å nyte utsikten. Her er det også montert kikkerter i to høyder, og etablert sitteplasser i form av solide benker med armlener. Også langs stiene er det rikelig muligheter for pauser på slike.
PÅ HILS
– Det er helt imponerende, skryter Laume, og fortsetter:
– Her kan du gå så sakte du vil, så fort du vil, langt eller kort, og bli akkurat så lenge du vil. Og at det er mange benker utover, det er helt maks. Dessuten er det veldig godt å gå på dette underlaget. Asfalt er ikke noe for meg, sier han, som er vokst opp rett i nærheten.
Han bodde imidlertid utenbygds i over 70 år før han flyttet tilbake etter at han ble alene. På sin daglige tur året rundt treffer han folk fra hele distriktet.
– Alt fra barnehager på tur, til eldre folk, det er mange faste som går her, et ektepar tar til og med turen fra Skien hver dag. Det er så populært at det nesten er for mange her, fleiper han.
GJORDE JOBBEN SELV
En rekke aktører var involvert i planleggingen av prosjektet: Fylkesmannens miljøavdeling, fylkeskommunen, ergoterapitjenesten, rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne og representanter for frivilligheten. Målet var finne løsningene som kunne ta vare på den skjøre, unike naturen og samtidig gjøre området tilgjengelig. Prosjektet kostet en snau million kroner.
– Det var egentlig ikke så mye som skulle til for å åpne fortet for folket. I dette prosjektet gikk pengene til arbeidet, pluss benker og bord, jeg synes vi har fått til mye for en billig penge, sier driftsleder Bjørn Salvesen. Selve jobben gjorde Bamble kommune selv. Det var en bonus i seg selv, mener driftslederen.
– De som jobbet på det, ble veldig stolte av å lage noe slikt som dette og tok veldig eierskap til prosjektet, det i seg selv er også verdifullt, påpeker han.
«At kommunens egne folk gjorde jobben ga en ytterligere bonus, for folkene fikk ekstra eierskap til prosjektet.»
Bjørn Salvesen
ØKT BEVISSTHET
Ved siden av jobben drev Arvid Laume i mange år med førerhunder. Familien var fôrverter og via dette arbeidet økte bevisstheten om hindrene mange mennesker møter i hverdagen.
– Jeg er opptatt av at det skal være greit å bo i Norge om man er ung, gammel, funksjonsfrisk eller funksjonshemmet, for å si det på den måten. Og nå blir vi bare flere og flere eldre, det er en utfordring. Så lenge du er helt frisk, tenker du kanskje ikke over disse tingene, men det skal ikke mye til før det blir kronglete. Det er nok å brekke et bein. Først da skjønner man hvor vanskelig det kan være, sier 88 år gamle Arvid Laume.
Løsningene:
• Gjerder og rekkverk, blant annet på bunkeren ved kommandoplassen i syd
• Gjerde og kort mur på utsiktsplassen over Rognsfjorden i vest
• Rekkverk på trappen ved oljebunkersen, som leder opp til hovedstien
• Utbedring av stinettet i form av utvidelse, dekke og transportløsninger
• Benker med armlener plassert med jevne mellomrom
• Bord
• Tre tilgjengelige utkikkspunkt på løypa
• Kikkerter på ett av utkikkspunktene
• Hogst for bedre utsikt
Dette kunne vi gjort annerledes:
– Det er klart vi hadde ønsket å ha mer penger til å gjøre enda mer. Men jeg synes vi har utnyttet midlene vi fikk til prosjektet veldig godt innenfor det vi hadde lov til å gjøre på dette området, sier Bjørn Salvesen.
Kommunal Rapports redaksjon har ingen rolle i å lage dette innholdet. Kommunal Rapport er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Dersom du mener dette skillet er utydelig i denne annonsen eller andre annonser i Kommunal rapports nettavis, vil vi gjerne at du forteller oss det på epost til