ANNONSØRINNHOLD

GØY MED VANN: Arnaparken ligger i et våtmarksområde og har selvsagt vannleker. Annett Garvik liker at renna har forskjellige høyder og inviterer til variert lek. Det er lett å komme til med rullestol.

Lekent i ny bydelspark

Annett Garvik (47) er mamma i rullestol og skulle ønske den nye lekeplassen i Arna fantes da sønnen hennes var liten.

Tekst: Bente Frøytlog / Felix Media
Foto: Fredrik Naumann / Felix Features

I Bergens minste bydel, Arna, er den nye parken med lett tilgjengelige naturområder og universelt utformet lekeplass blitt et populært møtested. Bydelsparken åpnet sommeren 2022 og ligger like ved idrettsanlegget og hjemmebanen til fotballklubben Arna Bjørnar.

HA DET GØY SAMMEN

– Det hadde vært en drøm med en slik park for vår familie i småbarnsårene, sier Annett. 

Hun er mor til en gutt på 11 år som ikke gidder å henge på lekeplassen med henne lenger, i dag vil han heller dra dit med venner.

– Tidligere var det umulig å finne lekeplasser her i bydelen som var tilgjengelige for meg med rullestol. Jeg måtte bare slippe gutten min inn og håpe på det beste, mens jeg ble stående igjen utenfor. Det føltes forferdelig. 

Den nye lekeplassen i Arna er utformet slik at barn med forskjellige behov kan finne noe som passer, selv om ikke alle apparatene passer for alle. Både barn, foreldre og besteforeldre kommer seg lett rundt på området, også om de bruker hjul eller er dårlige til beins.

– For barn i rullestol er lekeplassen kanskje ikke perfekt utformet, men for meg som mor i rullestol er det perfekt at jeg kan være med overalt og komme tett på lekeapparatene, sier Annett.

ADKOMST TIL VERNET NATUR: Fint og jevnt underlag på trebroen som er lagt over våtmarksområdet. Her er det lett å trille eller gå, samtidig som naturen blir tatt vare på og gjort tilgjengelig for flere.
MIDT I KULTURLANDSKAPET: Bydelsparken ligger sentralt i Arna og gjør det enklere for flere å komme seg ut på småturer i nærområdet.
ANVENDELIG LEKEOMRÅDE: Klatrestrekket ligger lavt ned mot bakken, og er mulig å bruke for noen barn med funksjonsnedsettelser. Et pluss er det også at foreldre og besteforeldre i rullestol kan rulle helt inntil lekeapparatet. Karusellen til venstre er trinnfri og enkel å kjøre inn på.
FRITT FRAM: Ingen fysiske hindringer - bare fantasien setter grenser for leken i dette området.

ARENA FOR NÆRTUR

Bydelsparken i Arna er anlagt i et våtmarksområde, og tilrettelagt med rulle- og gåvennlige stier og broer. Annett, som er friluftsentusiast og kartlegger rullestolaktuelle ruter for Bergen og Hordaland Turlags prosjekt «Ti på hjul», er glad for å få flere tilrettelagte turmuligheter i hjemtraktene.

– Arna er omringet av vakker og bratt natur, hvor det er umulig for mange å gå på tur. Derfor er det fint med en park hvor folk enkelt kan ta seg småturer i området der de bor. Det kan få flere til å komme seg ut, sier hun.

Arnaparken

Løsningene: 

Gunnar Rise, prosjektleder i Bymiljøetaten i Bergen kommune.

• Naturområde med slake stier og trebroer

 • Lekeplass med trinnfri adkomst og dekke som er enkelt å rulle på 

• Lekeapparater som i varierende grad passer for barn med funksjonsnedsettelser 

• Benker, bord, grill og overbygd paviljong

Dette kunne vi gjort annerledes: 

• Valgt karusell hvor man både kan kjøre inn med rullestol og gi fart selv. Eksempel på problem som kunne vært unngått ved hjelp av enda tettere brukermedvirkning i planleggingsfasen. 

• Grusen er noe grov og kan være tungkjørt for enkelte brukere med rullator og rullestol. Finere grus gir et fastere underlag. 

• Tydeligere markering av hovedinngang. 

• Porten i inngangspartiet er tungvint å bruke. 

• Åpningsmekanismen på vannposten er litt tung å betjene, og plutselig kommer det mye vann på en gang. 

• Bedre skilting med informasjon om naturverdiene i våtmarksområdet, sier Gunnar Rise, prosjektleder i Bymiljøetaten i Bergen kommune.

Parker for alle

Denne artikkelen er hentet fra inspirasjonsheftet Parker, universell utforming for aktive og sosiale liv utgitt av KS. 

Papirversjon kan bestilles fra ordre@lupro.no

Powered by Labrador CMS