Ragnhild Aleksandra Vigen (93) ser bort mot Elgseterbrua over Nidelva i Trondheim og peker.
– Jeg gikk ofte hit etter jobb på solrike dager og la meg på plenen nedi bakken nedenfor den katolske kirka. Det var et kumlokk der, det var min faste plass, sier hun.
Vi står på grusveien midt i parken Marinen ved Nidelvas bredd, et steinkast fra Nidarosdomen.
Det er ikke lenge siden byggegjerdene ble fjernet og anleggsmaskinene rullet vekk. I slutten av oktober 2022 ble snoren klippet for et transformert parkanlegg på det sørvendte, solrike området.
Mer folk
Vi møter Ragnhild Aleksandra Vigen og venninnene hennes i turgruppa fra Løkkan frivillighetssentral. De er en gjeng med imponerende aldersspenn og en felles interesse: De elsker å gå og er mye ute på tur i byen. Turlaget møtes én gang i uka og har snart tiårsjubileum.
De er enige om at både Marinens funksjonalitet og tilgjengelighet har gått noen gode hakk opp.
– Det er blitt mer folk her. Det er så bra med tiltak som gjør at folk får utfolde seg. Dessuten er det et nydelig sted å sitte på våren når sola har kommet. Da er det krokus oppi bakkene her, sier Ragnhild.
Så rev under brua
Brit Rokkones og Signe Klette Evensen har med seg bikkjene sine, en golden retriever og en liten blandingshund. – Jeg og sønnen min så faktisk en rev her, rett under Elgseterbrua der borte. Hundene ble selvfølgelig veldig ivrige, forteller Rokkones.
Vintersola skinner på turlaget som går sammen bortover mot Elgseter bru.
Alle er enige om at Trondheim kommune har lyktes i å skape møteplasser ute i byen. Og at Marinen har blitt et sted med flere typer folk enn før.
Så forsvinner det turglade laget opp den nye trappa, opp mot Erkebispegården og Nidarosdomen.
Har gitt plass til flere
Ned den samme trappa kommer prosjektleder Jorunn Munkeby. Hun er landskapsarkitekt og jobber i avdelingen Kommunalteknikk i Trondheim kommune.
Hun forteller at det var nettopp denne nye trappa i granitt som var starten på transformasjonen av Marinen.
– Her var det en veldig dårlig trapp som var mye avstengt og skummel å gå i. I tillegg var trappen nærmest usynlig ovenfra, noe som gjorde det vanskelig å orientere seg i området, forteller hun.
Den nye trappen er bred og har både sidestilte og midtstilte håndløpere. Det er benker for hvile på toppen.
Det er også laget en gangvei ned til parkanlegget. Den er slakere enn den opprinnelige og bedre for rullende brukere. Nede på selve Marinen er det svære grønne plener bort mot elvebredden og en lang rekke benker. Flest til å sitte på og noen til å ligge på.
Lekeplassen på mellomnivået på vei opp til Erkebispegården og Nidarosdomen er laget for barn fra tenårene og nedover. Her er det gummidekke som det er enkelt å trille på, enten man har barnevogn eller rullestol. Karusellen har plass til rullestol og en sikringsmekanisme sørger for at det er helt trygt for stolbrukere.
Klatrekunst
Ved grusveien nede på flata og oppe på mellomnivået ved lekeplassen er det langbord og benker med god atkomst for rullende. Her kan små og store sitte og spise.
– Det er grus helt inntil bordene, så det skal være enkelt å trille inntil, forteller Jorunn.
Kunsten i Marinen er også en viktig del av tilretteleggingen for aktivitet. Kunstner Jens Munk Clemmensen er nemlig både kunstner og klatrer. Klatresteinen han har laget til Marinen veier 12,7 tonn, og henter struktur fra de gamle steinmurene rundt omkring i parken.
– Den er laget som en båt som kommer opp av jorda med baugen. Og så minner den jo litt om spiret på Nidarosdomen, forklarer Munkeby.
Et hjørne å være aktiv i
I det nordøstlige hjørnet av parken er det bygget en splitter ny trimpark.
– Her har vi lagt et dekke som gjør det enkelt å trille helt inntil alle treningsapparatene, viser Munkeby.
Et nytt, offentlig toalett med handikapavlukke er satt opp rett ved trimparken. Det er formet som et hus med saltak og trepanel for å blande seg med trehusbebyggelsen langs elva.
Kort fortalt
Hva: Parkområde i Midtbyen i Trondheim, like ved Nidarosdomen og Erkebispegården.
Oppgradering ferdig oktober 2022. Navnet Marinen skriver seg fra da området tilhørte sjømilitæretaten. Strekker seg fra Nidaros Pilegrimsgård til Hadrians plass ved Elgseter bru.
Utfordring: Lage en bypark for alle som mange har lyst til å bruke.
Løsning: En variert park som inneholder Olavskilden, en større lekeplass, store gressletter, trimpark og klatrestein. Enklere atkomst og sikrere trapp. Marinen brukes også som festivalområde.
KS’ kommunenettverk for universell utforming ble opprettet i 2013. Målet er å bidra til et inkluderende samfunn, gjennom å dele erfaringer og fjerne hindre. Nettverket er finansiert med midler fra Kulturdepartementet. For mer informasjon, ta kontakt med christian.hellevang@ks.no.
Kommunal Rapports redaksjon har ingen rolle i å lage dette innholdet. Kommunal Rapport er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Dersom du mener dette skillet er utydelig i denne annonsen eller andre annonser i Kommunal rapports nettavis, vil vi gjerne at du forteller oss det på epost til