ANNONSØRINNHOLD

Ønsker vi egentlig at folk skal stå lenger i jobb?

Kanskje ikke, skal vi tro KLPs arbeidslivsrapport. Den viser at ansatte og arbeidsgiverne i offentlig sektor i liten grad ønsker jobbing etter fylte 67 år.

Nøkkeltall fra KLPs arbeidslivsrapport

· 40 prosent av arbeidstakerne ønsker å gå av med pensjon mellom 62 til 64 år

· 10 prosent av arbeidstakerne ser for seg å jobbe ut over 67 år

· 45 prosent av arbeidsgiverne sier de ikke har noen plan for å beholde og videreutvikle sine seniorerr

· 14 prosent av arbeidsgiverne er enige i at det er en fordel for dem at de ansatte jobber utover 67 år

Om KLPs Arbeidslivsrapport

Arbeidslivsrapporten presenterer tall fra KLP om forventet pensjonsalder i ulike yrkesgrupper som ingeniører, førskolelærere og sykepleiere. Det publiseres også KLP-tall på uttaksmønster blant utvalgte grupper, heltidskultur og uførhet. I tillegg inkluderer den en egen spørreundersøkelse som er gjort blant 5.700 arbeidsgivere, ansatte og pensjonister som er knyttet til KLP.

 Les hele rapporten her

Kommune- og helse-Norge trenger i stadig økende grad arbeidskraft for å kunne tilby velferdstjenester til sine innbyggere. Bare helse- og omsorgssektoren vil trenge 180.000 flere ansatte innen 2060, viser ferske tall fra perspektivmeldingen. Da er det avgjørende at de som allerede er i jobb, blir værende.

 Ved nyttår får et nytt sett med pensjonsregler for offentlig ansatte. De gjør det enklere for alle som er født i 1963 eller senere, å kombinere jobb og pensjon. Samtidig sørger de for at alle år i arbeid teller i pensjonsopptjeningen din. Jo lenger du jobber, jo mer får du. Håpet er at dette skal motivere flere til å stå i jobb lenger enn før.

 – Spørsmålet er om arbeidslivet har tatt inn over seg hva dette betyr i praksis. Kun ti prosent av arbeidstakerne vi har spurt ønsker å jobbe etter fylte 67 år, sier Morten Gjelstad, direktør for analyse, strategi og arbeidsliv i KLP

 Heller ikke arbeidsgiverne virker å være forberedt på den nye situasjonen. 45 prosent av dem svarer at de ikke har noen plan for å beholde eller videreutvikle sine senior ansatte, mens 24 prosent ikke vet om en slik plan finnes.

 – Samtidig ser vi at kun 14 prosent av arbeidsgiverne sier seg helt enig i at det er en fordel at folk jobber utover 67 år, sa Gjelstad.

– Trenger livsfasepolitikk

Den ferske arbeidslivsrapporten ble lansert under Arendalsuka, og var utgangspunkt for debatten «Arbeidsliv og pensjonsalder på kollisjonskurs». Der var blant andre Tine Sundtoft, fylkeskommunedirektør i Agder og tenketank-leder i Civita, Kristin Clemet.

 –Hos oss har vi erstattet seniorgoder med livsfasepolitikk. Det er kanskje ikke så populært å ta vekk goder, men vi må finne andre måter å anerkjenne de eldre arbeidstakerne på. Det er viktig å ikke undervurdere dem, men utfordre dem til å holde seg oppdatert på samme måte som alle andre, understreket Sundtoft.

 Det var Kristin Clemet langt på vei enig i.

 –En annen verdi som de eldre har og som det blir lite snakket om, er godt skjønn. God dømmekraft er noe du får gjennom erfaring, og derfor er det så verdifullt når eldre og yngre jobber sammen, sa Clemet som selv har fylt 67 år og har tre medarbeidere som er over 70.

 –Men pensjonistene kan ikke løse disse utfordringene alene. Vi må også se på effektiviteten i offentlig sektor, og tørre å ta noen vanskelige politiske diskusjoner om for eksempel sykelønn og uføretrygd, understreket hun.

Se debatten: Arbeidsliv og pensjonsalder på kollisjonskurs

Powered by Labrador CMS